bomen gezond

Hoe zorg je ervoor dat je bomen gezond blijven?

Bomen behoren tot de meest opvallende planten in elk landschap. Maar het kweken en verzorgen van een gezonde boom vergt werk en kennis. Zeker in de eerste jaren heeft een boom heel wat aandacht en zorg nodig om gezond te groeien. Daarom geven we je in deze blog enkele tips omtrent boomverzorging. Van het kiezen en planten van nieuwe bomen tot het verwijderen van zieke of rottende bomen.

Plant de juiste boom op de juiste plek

Kies een boom die bedoeld is voor je gebied en zoek vervolgens een plek die voldoende zon krijgt en voldoende ruimte biedt voor zijn volgroeide luifel. Zorg ervoor dat het niet te dicht bij hoogspanningsleidingen, ondergrondse nutsleidingen of je huis is voordat je gaat graven. Plant de boom ten slotte niet te diep! Dat is de grootste fout die boomverzorgers zien.

Goed water geven

Net als elke andere plant, moet je bomen water geven! Als het een aantal weken niet heeft geregend, controleer dan of je boom wat te drinken nodig heeft. Meestal hebben volwassen bomen een centimeter water per week nodig. Nieuwe bomen hebben elke week tussen de 15 en 40 liter nodig tijdens de eerste twee groeiseizoenen. Te weinig water geven is niet voor de gezondheid van je boom, maar te veel is ook een probleem. Schakel daarom een boomspecialist in voor meer advies.

Zorg voor hakselhout

Hakselhout isoleert boomwortels, beschermt ze tegen maaien van grasmaaiers en helpt droge grond te voorkomen. Hakselhout zorgt er ook voor dat onkruid geen kans krijgt om de concurrentie aan te gaan met de boomwortels. Help je boom deze voordelen te plukken door gras onder de boom te verwijderen en hakselhout te verspreiden. Zorg ervoor dat je de basis van de stam niet bedekt.

Bemesten

In het bos voeden natuurlijke plantaardige materialen de grond rond bomen. Maar in onze tuin harken en verwijderen we al die natuurlijke voedingsstoffen, zoals bladeren en gemaaid gras. Meststof lost dat probleem op. Breng regelmatig een meststof met langzame afgifte aan om voedingsstoffen in de bodem af te geven. Test ook je grond regelmatig om te zien of er elementen ontbreken of schaars zijn. Het is een van de cruciale stappen in boomverzorging.

Snoei regelmatig

Goed snoeien verbetert de structuur van bomen en verwijdert ook dood hout dat ze tegenhoudt. Voer grote snoei uit tijdens de winter wanneer de boom slapend is en geen bladeren heeft. Richt je dan in de zomer op het opruimen van kleine, dode of beschadigde twijgen.

Plan controles

Bomen kunnen ook ziek worden en uiteindelijk sterven. Goede boomverzorging betekent op tijd erbij zijn om je boom gezond te houden. Het vroegtijdig herkennen van tekenen van plagen of ziekten kan het verschil maken. Een boomspecialist gaat op zoek naar mogelijke symptomen zoals verkleurde bladeren, kankers, gaten en meer. Vervolgens gaan ze een actieplan opstellen om de boom terug gezond te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *