Hoe werkt een planten ecosysteem?

Misschien heb je ze al weleens zien staan bij een home decor winkel of heb je ze online al gespot. Geen wonder ook, want de interieur trend van het najaar van 2022 is het planten ecosysteem. Deze razend populaire bollen gevuld met een assortiment aan groene plantjes is niet alleen een superleuk cadeau, maar staat ook bij jou in huis heel leuk. Maar hoe werkt zo’n planten ecosysteem nou precies, moet je de planten nog verzorgen en kun je het ook zelf maken?

Ecosystemen zijn overal om ons heen en bestaan zowel op grote als op kleine schaal. Kortgezegd houdt het in dat dit systeem circulair zichzelf in stand houdt en op die manier in balans is. Zo ook in een planten ecosysteem. Het werkt als volgt: een glazen bol wordt afgesloten met een mooie stolp van kurk, die zorgt dat er weinig tot geen lucht bij kan komen. Omdat het ecosysteem dan een afgesloten systeem is, hoef je de groene inhoud van deze bol geen water te geven of er andere verzorging aan te wijden.

Op een bodem van grond, mos, zand of steentjes (en soms een combinatie van meer van deze dingen) worden verschillende planten en bloemen geplant in een mooie stolp. Een ecosysteem met planten is in principe dus een glazen bak of bol met veel natuurlijke planten als inhoud.

Heb je specifieke wensen en wil je echt een mooi planten ecosysteem? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij een gespecialiseerde zaak zoals Plants & Living voor een groot aanbod planten ecosystemen in allerlei soorten, maten en inhoudelijke verschillen. Omdat zowel de grootte als de inhoud van zo’n ecosysteem kan erg verschillen en maakt het dan ook een makkelijk te stylen object. Zet hem eens op je dressoir, op de plek waar je normaal een bos bloemen neerzet of in de badkamer voor een frisse groene look.

Het is mogelijk om je terrarium ecosysteem met planten zelf te maken. Hier kun je een DIY kit voor bestellen met alle benodigdheden, maar je kunt ook zelf aan de gang gaan met je eigen materialen en planten. Een superleuk idee om bijvoorbeeld met een paar mensen samen te doen!

Kortom, een planten ecoysteem kun je overal kwijt en is ook nog eens superlaag in onderhoud. Je hoeft dus geen groene vingers meer te hebben voor wat groens in je huis. Dat maakt het ook een ideaal cadeau. Of je nu nog iets zoekt voor een housewarming of iets voor die ene vriendin die nooit wat weet, met een planten ecosysteem kom je voor de dag met een origineel en sprekend cadeau, dat ook nog eens veel langer staat dan een bos bloemen. Als je wel groene vingers hebt kun je zelf een mooi ecosysteem maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *