Hardhouten schuttingen

Ondanks dat de tuinbranche de laatste jaren bestormd wordt door nieuwe trends in tuinafscheidingen, is de hardhouten schutting nog steeds één van de populairste. 

Dat heeft alles te maken met de kwaliteit. Hardhout is een bijzonder duurzame houtsoort. In de meeste gevallen valt hardhout in duurzaamheidsklasse 1 of 2, wat betekent dat het hout een levensduur heeft van 15 tot wel meer dan 25 jaar. Het duurt ontzettend lang voordat hardhout vergaat. Hardhout heeft een prachtige roodbruine kleur, en onderscheidt zich daarmee ten opzichte van het veel lichtere en minder duurzame naaldhout. 

Populaire houtsoorten die we veel zien bij hardhouten schuttingen zijn bangkirai en keruing. Online huis- en tuinspecialist HomingXL verkoopt beide houtsoorten van kwalitatieve merken als Elephant en Smaragd. 

Bangkirai of Keruing hout?

Het grootste verschil tussen deze twee populaire soorten hardhout zit hem in de duurzaamheid. In het algemeen valt bangkirai hout in duurzaamheidsklasse 1 en gaat daarmee wel 25 jaar mee. Het is een zeer dichte houtstructuur met een warme diepe kleur. De kleur verandert langzamerhand van roodbruin naar een meer grijze look. De vergrijzing heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van het bangkirai hout. 

Keruing is een iets zachter houtsoort, waardoor het ook meer ‘werking’ heeft. Dit houdt in dat er een grotere kans is op het krimpen of uitzetten van het hout. Keruing valt meestal in duurzaamheidsklasse 2 of 3 en gaat daarmee zo’n 15-20 jaar mee. Wanneer het hout echter flink is gedroogd is het prima geschikt voor schuttingen. De keuze tussen deze twee houtsoorten is dan ook geheel persoonlijk. Bangkirai is van een net iets hogere kwaliteit en duurzaamheid, maar dit gaat ook gepaard met een hoger prijskaartje. 

Onderhouden van hardhouten schuttingen

De gedachte bestaat dat hardhouten schuttingen standaard veel onderhoud vereisen. 

Dit is niet het geval. Deze schuttingen zijn goed bestand tegen water, weer en wind. Ook bij het niet onderhouden van een hardhouten schutting zal deze niet snel gaan rotten. Het materiaal is goed bestand tegen schimmels en insecten. Wel hebben hardhouten schuttingen de eigenschap dat het hout zal verkleuren. Het hout krijgt langzamerhand een grijze kleur. Sommige mensen vinden dit mooi. Het is een natuurlijk en niet schadelijk proces van het houtsoort. Het hout zal altijd donkerder van kleur blijven dan naaldhout. Wil je toch liever zo lang mogelijk de originele kleur behouden, dan zul je de schutting met regelmaat moeten behandelen.

Lakken of beitsen?

Hardhouten schuttingen kun je onderhouden met beits of olie. Beide producten beschermen het hout tegen vocht en vergrijzing. De populairste keuze is wel de hardhout olie, bijvoorbeeld de bangkirai olie van het merk Elephant. Deze olie is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, op allerlei soorten hardhout toe te passen. De olie trekt in het hout en zorgt voor een bescherming van binnenuit tegen water en zonlicht. Een donkere olie zoals de bangkirai beschermt beter tegen vergrijzing. Een groot voordeel van hardhout olie, is dat de natuurlijke uitstraling van het hout zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. Het grote nadeel is dat de meeste type olie 1 á 2 keer per jaar aangebracht moet worden voor de optimale uitstraling van je hardhouten schuttingen

Beits beschermt de schutting over het algemeen langer dan olie. Hoe donkerder de kleur van de beits, hoe langer de bescherming meegaat. Een kleurloze beits is ongeveer na 2 jaar aan een nieuwe onderhoudsbeurt toe, dit kan bij dekkende beitsen oplopen tot wel 8 jaar. Het grote verschil is wel dat een dekkende beits je schutting een matte kleur zou geven, helemaal in vergelijking tot het gebruik van olie, die voor een optimale glans zorgt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *