basisschool

Zo kies je een goede basisschool voor je kind

Moet je kind over een tijdje al naar de basisschool? Dan wordt het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een basisschool. Je kunt hier namelijk tegenwoordig niet vroeg genoeg mee beginnen. Dit is vooral het geval bij populaire bassischolen. Hoe kies je een goede basisschool? Dat lees je in dit artikel. 

Wanneer moet je een bassischool uitzoeken?

Per basisschool verschilt het wanneer je jouw kind moet inschrijven. Sommige basisscholen zijn zo populair dat je jouw kind al moet inschrijven als het kind 2 jaar oud is. Zorg daarom ervoor dat je op tijd onderzoek doet naar de verschillende basisscholen. Op de website van je gemeente vind je informatie over wanneer je jouw kind het beste kunt aanmelden voor een basisschool. 

Bekijk de website en schoolgids

De eerste stap is het bekijken van de websites van de basisscholen. Rangschik de basisscholen op volgorde van afstand. Houd ook rekening met de reisafstand. In het begin van de basisschooltijd zal je zelf je kinderen weg moeten brengen naar de basisschool, maar op een geven moment kan je kind zelfstandig naar de basisschool fietsen. Daarom moet de basisschool niet te ver weg zijn. Ook voor jezelf is het niet handig als de basisschool ver weg is, als je bijvoorbeeld na het wegbrengen van je kind nog moet werken. Het helpt om notities te maken per basisschool. Je kunt hier bijvoorbeeld de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Heb je een aantal favoriete basisscholen gevonden? Dan kan je de schoolgidsen van deze bassischolen goed bekijken. Hierin staat onder andere het type onderwijs en de visie van de school. Daarnaast vind je hier diverse praktische zaken, zoals de huisregels en schooltijden. 

Vraag ervaringen na

Heb je vrienden met al oudere kinderen? Vraag dan hun ervaringen na met de verschillende basisscholen. Zo krijg je een beter beeld van de basisschool. Op het internet kan je ook veel beoordelingen vinden over de basisscholen. Check bijvoorbeeld Google Maps en Facebook. Ook op forums kan je ervaringen lezen van andere ouders.

Bezoek de bassischool

Als je eenmaal een top drie hebt breng je een bezoekje aan de basisscholen. Zo krijg je een goed compleet beeld van de basisscholen. Neem het liefst ook je kind mee. Hierdoor ervaar je hoe je kind reageert op de basisschool. Luister bij de definitieve keuze ook naar je gevoel. Als je geen goed gevoel had toen je een bepaalde basisschool inliep, is die basisschool waarschijnlijk niet de goede keuze.
Vind je het belangrijk dat de basisschool duurzaam is? Vraag dan na waarop de basisschool let qua duurzaamheid. Een intensief groendak en groene schoolpleinen laten zien dat de basisschool duurzaamheid belangrijk vindt. Acties laten meer zien dan woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *