Wil je een extra stopcontact in de tuin voor een elektrische terrasverwarmer of bijvoorbeeld de verlichting onder de veranda? Een stopcontact installeren is iets waar je de hulp van een elektricien lang niet altijd voor nodig hebt. Op het internet vind je talloze video’s, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe het aansluiten van een extra stopcontact in z’n werk gaat. Er zijn hierbij een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Dit artikel zet de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
Voorkom een overbelasting van groepen in de meterkast
Allereerst is het zaak om een overbelasting van groepen in de meterkast te voorkomen. Op een enkele groep kan in de basis 3.500 Watt aangesloten worden. Sluit je apparaten aan die tezamen meer dan 3.500 Watt nodig hebben, dan zal de stop uit de meterkast springen op het moment dat de apparaten tegelijkertijd ingeschakeld zijn. Bepaal vooraf welke groep zich goed leent voor het extra stopcontact in de tuin. Op de verschillende elektrische apparaten die op een groep aangesloten zitten vind je vaak terug hoeveel Watt deze nodig hebben.
Tip: schakel een elektricien in om een extra groep in de meterkast te laten plaatsen. Zelf een extra groep plaatsen is niet eenvoudig; kies altijd voor de hulp van een professional.
Houd rekening met het verschil tussen kabels voor binnen en buiten
De elektriciteitskabels die je in huis gebruikt wijken af van de kabels voor buiten. Houd rekening met dit verschil, wanneer je de materialen voor het aansluiten van een extra stopcontact in huis haalt. Grondkabels voor buiten kun je bij iedere bouwmarkt aanschaffen. Overigens heb je niet alleen een kabel voor buiten nodig; houd ook rekening met de IP-klasse van het stopcontact wat je aansluit. Een stopcontact moet geschikt zijn voor buiten. Je wilt een kortsluiting voorkomen.