Waar moet je op letten bij het vervangen van sloten?

Wie zoekt naar mogelijkheden om diens inbraakbeveiliging te verbeteren, doet er verstandig aan niet alleen te kijken naar de sloten op deuren en ramen in huis. Kijk ook naar de schuttingdeur, naar de deur van het fietsenschuurtje en bijvoorbeeld naar de deur van de blokhut in de tuin. Vaak zijn de sloten op dergelijke deuren kwetsbaar, wat het inbrekers onnodig makkelijk maakt deze deuren te forceren. Veel mensen bewaren hun dure gereedschap in de garage of blokhut. Voldoende reden om je sloten vervangen serieus te overwegen. Bij het vervangen van sloten zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. 

Kies tussen een cilinder of een compleet slot vervangen 

Wanneer men spreekt over sloten vervangen, verstaat niet iedereen daar hetzelfde onder. Een slot vervangen kan betekenen dat je uitsluitend de cilinder vernieuwt. Dit is interessant wanneer je de sleutel van je deur elders verloren bent, of wanneer je sleutelbos gestolen is. Het vervangen van de cilinder voorkomt dat mensen je woning binnen kunnen dringen. Een volledig slot vervangen helpt je de inbraakbeveiliging van je huis serieus te verbeteren. Stap bijvoorbeeld over van een cilinderslot met twee contactpunten met de deurpost op de voordeur, naar eenzelfde slot met vier van deze verbindende punten. Inbrekers zullen veel meer moeite moeten doen om het slot te forceren. 

Kijk naar de kwaliteit van een aangeboden slot 

Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen hoe stevig een slot is. Zoals reeds genoemd zou je hierbij naar het aantal contactpunten met het kozijn kunnen kijken. Een andere manier om de kwaliteit van een slot te bepalen, is het vergelijken van de rating die Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan het slot geeft. Deze partij geeft sloten nul, één, twee of drie sterren. Des te meer sterren een slot krijgt, des te kleiner is de kans op een succesvolle inbraakpoging. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *