Tips bij het verwijderen van bomen

Tips bij het verwijderen van bomen

Het kan zijn dat je een boom in je tuin hebt staan die ontzettend in de weg staat of die je simpelweg niet mooi meer vind. Het verwijderen van deze boom uit je tuin kan best een uitdagende klus zijn. Vaak weet men niet wat er allemaal komt kijken bij het verwijderen van een boom. Om je daarbij te helpen zullen we in deze blog een aantal handige tips op een rijtje zetten, waardoor jij veilig en netjes een boom uit je tuin kan verwijderen. 

Waarom een boom verwijderen?

Een boom in je tuin kan ontzettend veel licht wegnemen. Dit kan zowel in je tuin als binnen in je huis van grote invloed zijn. Door dat de boom schaduw werpt over je tuin valt er binnen ook minder licht binnen, of de boom staat dusdanig dicht bij je raam dat hij het zicht helemaal blokkeert. Daarnaast zorgt een boom vaak voor veel tuinafval, door bladverlies in de herfst. Ook de groene aanslag op je dak of tuintegels kan voor veel mensen een reden zijn om een boom te verwijderen. Daarnaast kan de boom natuurlijk in de weg staan in de tuin, omdat u bijvoorbeeld een pad of een vijver wil aanleggen.

Check vooraf bij de gemeente

Het kan nodig zijn om een kapvergunning aan te vragen bij de gemeente. Ook als de boom volledig in uw eigen tuin staat is dit nodig. Vaak gaat de gemeente akkoord met de kapvergunning als er een goede reden voor is. Goede redenen volgens de gemeente zijn de reden die we hierboven benoemd hebben. 

Hoe ga je te werk?

Het kappen van een boom kan best wel een klus zijn. Zeker bij grote bomen is het zwaar en veel werk. We raden dit eigenlijk ook niet aan om zelf te doen. Je moet in bomen klimmen en zware apparaten gebruiken waar je niet bekend mee bent. Kleinere bomen kunt u wel met een handzaag kappen. Let goed op dat u een grote ruimte om je heen vrij laat, zodat de boom geen schade aanricht aan de omgeving wanneer deze omvalt. Werk van boven naar beneden. Zorg dus dat de boomtop als eerste gesnoeid of gekapt wordt. Daarna kan je beginnen aan de takken rondom te boomtop, om vervolgens de stam om te zagen. Daarna kan je de wortels en de stronk verwijderen met een schep.

Hulp nodig?

Denk je nu dat het toch een te grote klus is om in je eentje te doen? Dan kan je de hulp inschakelen van een bomenspecialist. Zij kunnen je helpen om de boom te kappen op een veilige en verantwoorde manier. De bomenspecialisten zijn gewend aan werken met grote zaagmachines. Bovendien hebben zij professionele spullen om hun veiligheid te garanderen, zoals touwen en bevestigingen om niet uit de bomen te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *