Sedumdaken: meer dan alleen een trend

Je hebt ze vast en zeker ergens gezien: prachtige groen-paarse daken, welke in de lente en zomer volstaan met gele, roze en paarse bloemen. Deze sedumdaken, met andere woorden “groene daken”, worden steeds populairder in Nederland. Je komt ze tegen in alle uithoeken van Nederland, maar ze zijn in de steden toch wel het meest populair. Maar, wat zijn sedum daken eigenlijk?

Sedumdaken voor je huis, schuur of bedrijfspand

Sedum daken zijn daken met meestal dakbedekking en daarop een laag gemaakt van vetplantjes. De vetplantjes zijn lid van de Sedum familie, met andere woorden vetkruid familie. Sedumdaken bestaan uit vijf verschillende lagen: een beschermdoek, drainagelaag, filtervlies, substraat en als laatste de beplanting zelf. Er zitten talloze voordelen aan sedum daken. Zo reguleren ze overtollige waterval, zijn ze een bron van voedsel voor allerlei nuttige insecten en is het een lust voor het oog voor jezelf en de rest van de buurt.

Een prettige en gezonde leefomgeving

Je voelt je lekkerder in een fijne leefomgeving. Sedum daken zijn prachtig om naar te kijken, maar ze brengen ook meer insecten naar de buurt. De plantjes zijn een perfecte leefomgeving voor allerlei nuttige insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders. De bloemetjes van de sedum plantjes produceren nectar en stuifmeel, wat een perfecte voedselbron is voor bijen. Dit is natuurlijk geweldig voor de biodiversiteit, vooral in stedelijke gebieden. Ook verkoelen sedumdaken de lucht door de fotosynthese die plaatsvindt in de plant.

Sedumdaken tegen regenoverlast

Sedumdaken hebben een positief effect tegen overtollig water. Nu we steeds meer te maken krijgen met hevige regenval, bestaat er een kans dat het afwateringssysteem in de stad het overvloedige water niet altijd even goed kan wegleiden. De worteltjes van de sedum planten nemen water op, en de verschillende lagen in de sedum daken zorgen ervoor dat het water langzamer afgevoerd wordt. Dit voorkomt dat er teveel water vast komt te zitten op de straten.

Welke daken zijn geschikt?

Wil je een sedumdak aanschaffen? Als je een plat dak hebt, kun je vrijwel altijd dit systeem aanschaffen. Heb je een schuin dak? Ga dan goed na hoe schuin je dak loopt. Bij een schuin dak met een helling van tussen de 10 en 45 procent kun je zonder problemen een beplant dak installeren. Let er wel goed op dat vanaf 35 graden er een speciale installatietechniek gebruikt moet worden om de lagen goed op zijn plek te houden.

De prijs van sedumdaken en waar te kopen?

Sedumdaken zijn niet goedkoop. De prijs verschilt tussen de 40 en 150 euro per vierkante meter. Dit hangt af van het soort sedum dak wat je wilt. Een basis sedumdak is goedkoper, terwijl je voor intensief begroeide sedum daken meer betaalt. Maar, geen paniek. In veel gevallen geeft de gemeente subsidie voor de aanschaf van een sedumdak. Dit kan wel oplopen tot 30 – 70 euro per vierkante meter! Informeer dus snel bij jouw gemeente of ze je willen tegemoetkomen in je investering. Je kunt sedumdaken kopen op een verscheidenheid aan plekken. Je doet er echter goed aan dit bij een speciaalzaak zoals TOPGROEN te doen. Zo krijg je de beste service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *