Kunstgras verdwijnt uit het betaald voetbal

In het betaald voetbal woedt sinds jaar en dag een hevige discussie over het gras. Sommige kenners beweren dat het voetbal op kunstgras een heel ander spel is dan op natuurlijk gras. Het pleit lijkt beslecht voor de betaalde tak van het voetbal. Er is nog maar één professionele club die op kunstgras voetbalt, maar ook dit is een kwestie van tijd.

Er is vanuit de media een campagne geweest die opriep tot het stoppen van het gebruik van kunstgras. Er wordt wel betaald hockey op kunstgras gespeeld, hier zijn weer geen gewone grasmatten te vinden. Op amateurgebied is het verdeeld. Zoals bij alles zijn er voor- en tegenstanders.

Mislukt experiment

In het betaald voetbal spreekt men van een mislukt experiment. In hoeverre het als experiment serieus is genomen is nog maar de vraag. Zo werd er een subsidie in het leven geroepen om echt gras te bevorderen. Dit is eigenlijk allemaal begonnen met het argument dat de clubs die over kunstgras beschikten meer punten zou behalen in de onderlinge competitie.

Dit zette kwaad bloed bij de clubs die geen kunstgrasmat hadden en zo begon het balletje te rollen. De overkoepelende bond van de voetbalclubs, de KNVB, heeft dit argument onderzocht op waarheidsgetrouwheid. De motivatie van de media was dat de clubs die op kunstgras speelden, vaak thuiswedstrijden wonnen.

Nadat de gespeelde wedstrijden uitermate zorgvuldig waren geanalyseerd op korte en lange passes, overtredingen en het aantal duels, kwam de KNVB echter tot de slotsom dat er geen sprake was van een voordeel. Het is dus voornamelijk de ontstane beeldvorming die ertoe heeft geleid dat het kunstgras is verdwenen uit het betaalde voetbal.

Houdbaarheid

Bovendien is er ook geen echte discussie geweest over het verschil tussen slecht echt gras en goed kunstgras. De kwaliteit van een grasmat wordt dan ook niet bepaald door het gegeven dat het echt gras of kunstgras betreft. Het voordeel van kunstgras is dat het altijd bespeelbaar is. Hierbij geldt ook dat hoe beter de kwaliteit van de mat is, hoe langer deze houdbaar is. 

Bovendien is het een uitkomst als de grond niet geschikt is voor kwalitatief hoogstaand natuurlijk gras. Het is ook een gegeven dat het gezond is dat mensen hun sport kunnen beoefenen. Het weer zit niet altijd mee wat betreft gras. Voor kunstgras is dit weer geen probleem. 

Kunstgras of echt gras. Het blijft de gemoederen bezig houden. Argumenten voor of tegen zijn er altijd. Het beste is dan ook om de feiten voor zich te laten spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *