wandeling door het park

Een wandeling door het park maakt je hoofd leeg

Als je een druk leven hebt dan snak je soms naar een moment van rust. Een lange wandeling bijvoorbeeld door het bos, over het strand of door een mooi park. Hier kun je genieten van de geluiden van vogels en het ritselen van de bladeren. De geluiden van de stad kun je even ver achter je laten. Steeds meer mensen zoeken regelmatig de rust op om aan de hectiek van alledag te ontsnappen. Parken worden ontworpen door architecten die zich daarbij uiteraard laten leiden door de wensen van de opdrachtgever. Vaak is dat een gemeente, soms een projectontwikkelaar. In Nederland moet de komende jaren meer groen komen, omdat dit beter is voor het klimaat.

Beelden in het park

In een park voelen beelden zich prima thuis. In veel parken vind je ze dan ook. Het kan gaan om beelden van spelende kinderen, van dieren of om Mariabeelden, want die komen echt niet alleen voor in kloostertuinen, al is de kans dat je ze daar vindt natuurlijk wel wat groter. Maria wordt traditiegetrouw afgebeeld als een verlegen en onderdanige vrouw, soms met haar kindje Jezus in de armen. Vrouwen waren aan het begin van onze jaartelling sterk ondergeschikt aan mannen en dat straalt Maria dan ook uit. Dit wil overigens niet zeggen dat vrouwen altijd slecht werden behandeld door hun man.

Een park inrichten vraagt het nodige inzicht

De inrichting van een park is vakwerk. Het is immers een stuk grootschaliger als een ‘gewone’ tuin. En als het om een park gaat dat toegankelijk is voor publiek dan moet er voldoende ruimte zijn om te wandelen of om eventueel te picknicken. Veel parken hebben één of meerdere waterpartijen. Soms staan er speeltoestellen voor de kinderen. De bomen en planten moeten zodanig worden aangeplant dat ze voldoende licht, schaduw en water krijgen. En dan zijn er natuurlijk nog de dieren die in het park komen om voedsel te zoeken. Het gaat daarbij vooral om insecten en vogels. De insecten richten zich op de bloemen die nectar en stuifmeel geven. De vogels op hun beurt eten soms weer de insecten of komen voor zaden van planten.

Zorg dat vogels kunnen drinken

Plaats in het park ook zeker een vogelbad beton en zorg dat dit regelmatig van vers water wordt voorzien, ook in de winter. De vogels kunnen daar dan drinken als het water elders bevroren is. Een vogelbad kan uiteraard ook worden gevuld met voer om de vogels de strenge winter door te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *