Zo maak je je tuin winterklaar

Oktober is de ideale maand om de tuin voor te bereiden op de komende winter. Het voordeel in de herfst is dat de grond nog niet bevroren is, waardoor het werken in de tuin nog gemakkelijk gaat. Daarnaast kun je vaak nog genieten van een heerlijk zonnetje, waardoor het werken in de tuin een leuke bezigheid is. Om het leuk voor jezelf te houden verdeel je de taken over meerdere dagen. Welke voorbereidingen je moet treffen op de komende winter lees je in deze blog.

Gazon

Wanneer je gras in je tuin hebt moet je dit regelmatig maaien. Maai het gras vooral niet te kort, want hierdoor kan het sneller slijten en uitdrogen in de zomermaanden. In de winter is een korte grasmat extra kwetsbaar door de kou. Hou daarom voor gras een lengte van circa 6 cm aan in het najaar. Je blijft het gazon maaien tot het begint te vriezen, want dan stopt het gras met groeien. Maai alleen op droge dagen, want bij nat weer wordt het gras minder mooi afgesneden. Om een mooi grasveld te krijgen maak je tijdens het maaien rechte banen. Verder is het belangrijk om regelmatig bladeren weg te harken, zodat je gazon niet verstikt. En probeer zo min mogelijk over je gazon te lopen wanneer het vriest of als er sneeuw op ligt.  

Snoeien

In de herfst beginnen sommige planten zichzelf voor te bereiden op de winter. Hiervoor laten ze hun bladeren vallen of maken ze speciale antivries stoffen aan om hun bladeren of naalden te beschermen. Wanneer er bladeren vallen is het beste om deze ook te laten liggen, want ook dit is een vorm van bescherming aan planten op de grond. Alleen de bladeren op de gazons mogen worden weggehaald. Verder verschilt het per plant of boom wanneer er gesnoeid mag worden. Een buxus snoei je twee keer in het jaar, namelijk in mei en oktober. Voor het snoeien heb je een scherpe snoeischaar nodig en deze moet je tijdens het snoeien ook regelmatig schoonmaken.

Vogelhuisjes in de tuin

In de winter is het voor vogels soms lastig om eten en bescherming tegen de kou te vinden. Wij als mensen kunnen ze een handje helpen door een vogelhuisje, vet bollen of pindakransen op te hangen. Zorg ervoor dat je het ophangt op een rustige plaats, beschut tegen de wind en het liefst niet in de volle zon. En hang het huisje niet op aan een boom, want dan kunnen de katten er gemakkelijk bij komen.  

Hulp bij onderhoud

Een tuin groeit en bloeit, waardoor je tuin het hele jaar door verandert. Daarom is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden, zodat je ieder seizoen weer volop kunt genieten. Een tuin onderhouden is veel werk en daarbij kun je ook professionele hulp inschakelen. Wij van 020groen.nl geven graag incidentele of structurele begeleiding in tuinonderhoud. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *