Wat zijn de voordelen van aluminium lijmen?

Er bestaan verschillende technieken om aluminium profielen, platen en/of systemen te verbinden. Lassen of het aanbrengen van bouten en moeren zijn traditionele methodes. Het lijmen van aluminium is een interessante alternatieve mogelijkheid. Het verlijmen van aluminium heeft zelfs veel voordelen ten opzichte van de andere methodes. We vertellen je wat deze voordelen zijn.

Verlijmen van aluminium

Het verlijmen van aluminium kan een licht, flexibel en stevig alternatief zijn. Dit is afhankelijk van de toepassing en gekozen verlijming methode of tape. Er zijn tegenwoordig lijm- en tape soorten die na het aanbrengen meegenomen worden in het poedercoat- of anodiseerproces.

Het is wel belangrijk om het aluminium vooraf te ontvetten om een juiste verlijming tot stand te brengen. Er bestaan tegenwoordig zelfs tapes die een goede hechting garanderen op onbewerkt/brute aluminium. Lijm kan zowel een structurele als niet-structurele functie vervullen. Bij structurele verbinden vormt de lijm onderdeel van de stevigheid van de constructie. In een niet-structurele rol dient de lijm voornamelijk een afdichtende functie.

De voordelen

De voordelen van het verlijmen van aluminium ten opzichte van het lassen of het aanbrengen van bouten en moeren zijn als volgt:

–       Lijm verdeelt de spanning beter,

–       Lijm heeft geen negatief effect op de aluminium constructie,

–       Lijm is flexibel,

–       Lijm is beter bestand tegen geluidstrillingen,

–       Lijm heeft een langere levensduur,

–       Er zijn lijmen beschikbaar waarvoor geen voorbehandelingsmethodes vereist zijn,

–       Het verlijmen van aluminium is sneller,

–       Verbindingen met lijm zien er netter uit.

Zijn er ook nadelen?

Ondanks dat lijmen veel voordelen heeft ten opzichte van de andere verbindingstechnieken, zijn er ook een aantal nadelen. Afhankelijk van de gebruikte lijmsoort, zijn bij de inzet van lijm mogelijk dure inklemmethoden nodig om de lijm uit te laten harden. Ook kunnen de lijmverbindingen niet geïnspecteerd worden zonder de verbinding te vernielen.

Aluminium verlijmen met tape?

Comhan heeft een simpel en zeer doeltreffend assortiment afwerkprofielen die reeds zijn voorzien van dubbelzijdige heavy duty tapes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *