Verantwoord stoken doe je zo!

Er is niets gezelliger dan op een koude winterdag te genieten van een knapperend haardvuur in huis of tijd een zwoele zomeravond met vrienden en familie te verzamelen rondom een kampvuur. We zijn tegenwoordig steeds meer bezig met duurzaamheid en mede door de stijgende gasprijzen is ouderwets verwarmen met haardvuur steeds populairder geworden. Helaas heeft brandhout stoken ook een steeds slechtere naam gekregen. Dit komt hoofdzakelijk door mensen die op een verkeerde manier stoken. Wil jij optimaal genieten van een knapperend vuurtje? Lees dan snel verder!

De juiste kachel

Verantwoord stoken begint bij het gebruik van de juiste kachel. Dit geldt zowel voor als je in huis stookt, als wanneer je buiten stookt. In tegenstelling tot veel andere landen binnen en buiten Europa, bestaan er in Nederland geen harde regels meer met betrekking tot de aanschaf van een houtkachel. Dit heeft als gevolg dat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen bij het uitzoeken van een juiste kachel. Voor een houtkachel in huis is het belangrijkste aandachtspunt dat je een kachel uitkiest die qua volume past bij de ruimte waarin je hem plaatst. Twijfel je over de juiste afmetingen? Laat je dan adviseren door een ervaren verkoper. Op zoek naar een houtkachel voor buiten? Dan ben je minder gebonden aan afmetingen. Wel is het belangrijk dat je een stevige kachel van hoge kwaliteit neemt. Een gietijzeren buitenkachel is niet alleen perfect voor het stoken van een vuurtje, maar deze kachel is ook goed bestand tegen de weersomstandigheden.

Stoken met geschikt, droog hout

“Gooi het er maar op, het brandt toch wel”. Deze uitspraak heb je vast weleens gehoord tijdens het stoken van een vuurtje. Er is namelijk altijd wel iemand die denkt dat je de grootste troep op het vuur kunt gooien, onder het mom van; “het brandt toch wel”. Hoewel er niets gelogen is aan deze uitspraak, is het wel de verkeerde instelling als je op een verantwoorde manier wilt stoken. Voor een mooie, schone ontbranding is het belangrijk dat je stookt met het juiste hout dat lang genoeg heeft gedroogd. Je kunt gebruik maken van een aantal verschillende houtsoorten tijdens het stoken. Elke houtsoort brandt op een eigen manier en de soort die je kiest is afhankelijk van wat je wilt bereiken. Wil jij voornamelijk warmte genereren voor langere tijd? Kies dan voor eikenhout of essenhout. Ben je meer op zoek naar hout dat een mooie vlam creëert? Dan is Elzenhout de beste keuze. Welke houtsoort je ook kiest, het is belangrijk dat het hout droog genoeg is. Nat hout brandt niet mooi en geeft veel rook. Gooi ook nooit geverfd of gelakt hout op het vuur. Dit veroorzaakt alleen maar vieze rook en overlast.  

Een schone schoorsteen maakt het verschil

Wil je op een serieuze en verantwoorde manier gebruikmaken van je houtkachel, zowel binnen als buiten? Dan is het ontzettend belangrijk dat je zorgt voor een schone schoorsteen. Een schone schoorsteen heb je niet alleen voor anderen, maar vooral ook voor jezelf. Een vieze schoorsteen die eventueel deels of helemaal verstopt is, brengt een hoop narigheid met zich mee. Ten eerste kan de rook die zich ontwikkelt bij de verbranding niet goed ontsnappen. Hiermee loop je het risico dat je rookontwikkeling in huis krijgt. Met te veel rook in huis lopen jij en de mensen om je heen kans op koolmonoxidevergiftiging. Reden zat om je schoorsteen schoon te houden. Naast rookontwikkeling loopt een smerige schoorsteen ook meer risico om in brand te vliegen. Een schoorsteenbrand ontstaat wanneer creosoot dat in de schoorsteen zit vlam vat. Creosoot komt vrij bij een onvolledige verbranding en dit hecht zich aan de binnenwand van je schoorsteen. Als de temperatuur in de schoorsteen te hoog oploopt, kan creosoot vlam vatten. Laat daarom regelmatig je schoorsteen schoonmaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *