Rhododendron

Alles wat je moet weten over de Rhododendron

Wil je in één keer veel kleur aan je tuin toevoegen? Dan zit je met de Rhododendron gebakken. Rhododen.. wat? Geen zorgen, in dit artikel vertel ik je alles wat je over de plant moet weten, zodat deze optimaal kan bloeien in jouw tuin. Pas op, want deze plant pakt straks zeker ieders aandacht.

Hoe ziet de Rhododendron er uit? 

De Rhododendron komt van oorsprong uit zuidoostelijk aziatische landen en is er tegenwoordig in vele soorten en maten. De plant is vooral te herkennen aan haar prachtige bloemen die in het voorjaar en in de zomer uitkomen. De bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je er een waar kleurenspektakel mee kunt creëren (maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor één kleur gaan). De hoogte varieert van 100 cm tot wel 300 cm, waardoor je de plant ook goed als haag kunt gebruiken.   

De standplaats van de plant

Het planten van de Rhododendron kan het hele jaar door worden gedaan (tijdens hevige droogte of vorst is het echter niet aan te raden). De plant houdt van een zure en kalkvrije grond en staat bij voorkeur op een plek met halfschaduw. Deze plek is van belang omdat de plant zon nodig heeft voor de groei, maar ook niet te snel uit moet drogen. 

Let op: Als je meerdere Rhododendrons wilt planten, dan is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de plant wanneer deze gaat groeien. Zo zorg je ervoor dat ze elkaar niet in de weg zitten.

Is de Rhododendron winterhard?

Wil je ook in de winter groen in de tuin? Dan is de Rhododendron een uitstekende plant om te planten. De plant is namelijk winterhard en de bladeren zullen dan ook groen blijven. De bloemen daarentegen bloeien enkel in de periode tussen eind april en eind juni.

Verzorging van de plant

Iedere plant heeft enige vorm van verzorging nodig, maar met de Rhododendron heb je een relatief makkelijke plant. Bij het planten zitten echter wel wat eisen aan de grond verbonden. In principe hoef je hem verder alleen maar extra water te geven wanneer het erg droog is. Dit om uitdroging van de plant te voorkomen en de plant verder te laten groeien. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, zal de plant deze niet zelf laten vallen. Deze kun je dan met de hand weghalen zodat de plant het volgende jaar weer nieuwe prachtige bloemen kan laten zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *