Een warme winter

Lekker warm voor de kachel of open haard zitten in de winter. Wie wil dat nou niet? Bij Nordicwoods kan je biobrandstoffen kopen. Verwar ze niet met Nordic Woods (een wildernis camping van reisorganisatie Travelbase die door Europa reizen organiseert). Nee, Nordicwoods is in Nederland gevestigd. Hun hout komt alleen uit verantwoorde Europese staatsbossen. En voor elke aankoop planten ze een boom. Laten we eens kijken.

Openhaardhout

Het openhaardhout kan je gebruiken om in de winter lekker warm te blijven. Bij Nordicwoods kan je mooi openhaardhout kopen. Ze verkopen brandhout, haardhout, kachelhout en openhaardhout, oftewel biobrandstoffen. En ze hebben berkenhout, eikenhout, essenhout, elzenhout en beukenhout. Het hout komt in pallets en ze zijn ovengedroogd. Je kan ze ook in zak krijgen. Je kan je open haard of kachel er in ieder geval goed mee verwarmen. In plaats van lucht gedroogd hout, gebruiken ze een gecontroleerde warme luchtstroom om het vocht te verlagen. Zo is het hout direct klaar voor gebruik. Sommige houtsoorten branden langer en geven meer warmte af. Let er dus op welke houtsoort je kiest.

Houtbriketten

Je kan houtbriketten kopen bij Nordicwoods. Ze verkopen RUF houtbriketten, Pini Kay houtbriketten, nestro houtbrikken en nachtbriketten. In tegenstelling tot normale houtpellets zijn houtbriketten beter om mee te verwarmen, en zijn ze ook goedkoper. Nachtbriketten werken net iets anders dan normale briketten in de zin dat ze gebruikt worden om de kachel ook ‘s nachts warm te houden. Naast houtbriketten, hebben ze ook accessoires. Ze hebben aanmaakhout en accessoires voor ontsteking, een houtmand, haardset en een hoes voor pallets. 

De kachel laten branden

Je gebruikt (nacht)briketten trouwens als volgt. Je kan openhaardhout in combinatie met de nachtbriketten gebruiken. De kolen in het vuur moeten nog reeds branden, en je kan de nachtbriketten erop leggen (2 a 5) en zo lang laten braden tot ze rood zijn. Als ze rood zijn dan de kachel terug naar minimale luchttoevoer. Nachtbriketten gloeien ongeveer 6 tot 10 uur lang. ’s Ochtends is de kachel nog warm, en anders kun je altijd wat aanmaakhout toevoegen. Bij normale briketten moet je de kachel eerst warm stoken en dan 2 a 3 blokken op het vuur leggen. Het stoken kan met aanmaak accessoires en houtbriketten/openhaardhout. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe lang je de kachel of open haard warm wilt hebben.

Nordicwoods Trees

Nordicwoods doet nog meer dan producten verkopen, ze planten ook bossen. Ze hebben in de Deense bossen al een aantal bomen geplant. Het eerste bos dat ze hebben geplant is de Muhlegårdens bos bij Toelloese in Denemarken. Nordicwoods had daar een samenwerking met ‘Growing Trees’. Het doel van het bos was om CO2-opname mogelijk te maken en biodiversiteit te vergroten. Eventuele gekapte bomen moeten herplant worden. De bomen bestaan uit eiken, beuken en linden (loofbomen) om bedreigde diersoorten te helpen. Het bos bevat ook een meer van 2000 vierkante meter met dezelfde functie. Het tweede bos dat ze geplant hebben is klimaatbos Oerum. Het is gelegen bij het Deense dorp Oerum in het gebied Djursland.  De samenwerking was met Coolshop. Een klimaatbos bevat bomen die maximaal CO2 opnemen. Er zijn naast loofbomen ook naaldbomen. Coniferen nemen daarbij de meeste CO2 op. Best fijn om te weten dat je op een milieuvriendelijke manier de winter door kan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *