Houten schutting, goed idee of niet?

Schuttingen zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren en maten. De meeste schuttingen worden gemaakt van hout, maar er zijn ook betonschuttingen of schuttingen van andere materialen. In deze blog leggen we je het één en ander uit over de populairste houten schuttingen. Zo weet jij wat de mogelijkheden zijn!

Verschillende houtsoorten

Dat er verschillende houtsoorten zijn, weten de meeste mensen wel. Maar wat is het verschil tussen de verschillende houtsoorten, en misschien nog belangrijker: welke houtsoort is het meest geschikt als hout voor een schutting?

Grofweg zijn er twee verschillende houtsoorten, namelijk hardhout en zachthout. Je hebt ook nog tropisch hardhout, maar in theorie valt die ook gewoon onder het hardhout. Tropisch hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan normaal hardhout, maar heeft wel een grotere kans op vergrijzing bij blootstelling aan de elementen. Denk hierbij aan de regen en zon. Een vergrijsde schutting is gelukkig niet per definitie lelijk, dus je hoeft tropisch hardhout niet meteen af te schrijven. Daarbij is er geen één houtsoort die niet zal verkleuren buiten, maar de ene houtsoort kan wel sneller verkleuren dan de ander.

Zachthout is afkomstig van naaldbomen, zoals de den, zilverspar of de fijnspar. Zachthout is ook echt zacht hout – in ieder geval zachter dan hardhout. Hierdoor is het wat bewerkelijker. Vurenhout, grenen, wilgenhout, berkenhout en populierenhout zijn de bekendste en meest gebruikte zachte houtsoorten. Zachte houtsoorten zijn vaak voordeliger dan hardhout, aangezien naaldbomen redelijk snel groeien.

Hardhout is afkomstig van breedbladige loofbomen. Je kunt hierbij denken aan de walnootboom, eikenboom en mahonieboom. Logischerwijs zijn walnotenhout, eikenhout en mahoniehout dan ook hardhout soorten. Loofbomen groeien langzaam en daardoor is hardhout vaak een prijzige houtsoort. Het is wel de houtsoort die het meest geliefd is voor schuttingen: een hardhouten schutting gaat in de meeste gevallen minimaal 20 jaar mee. Kies je voor een hardhouten schutting, dan kies je dus voor een schutting die heel wat jaren zal blijven staan.

Populairste houtsoorten voor schuttingen

De populairste houtsoorten voor schutting zijn vurenhout, grenen, Douglas hout en hardhout. Douglas is wat geler van kleur en heeft minder noesten dan vurenhout of grenen. Daarnaast is Douglas hout ook duurzamer dan grenen of vurenhout. Douglas hout is één van de hardste houtsoorten en wordt na uitdroging alleen maar harder.

Hardhout schuttingen

Hardhout kan op verschillende manieren worden gebruikt voor schuttingen. Tegenwoordig zie je veel verschillende soorten schuttingen voorbij komen. In nieuwe tuinen worden vaak moderne schuttingen geplaatst. Je kunt hierbij denken aan lamellen schuttingen of schuttingen waarbij de planken tegen elkaar worden bevestigd. De potdeksel schutting wordt steeds populairder. Dit is een schutting waarbij de planken over elkaar heen vallen. Hierdoor is de uitstraling modern, maar wel iets minder strak dan wanneer de planken recht tegen elkaar zitten.

Je kunt ook kiezen voor hardhout beton schuttingen. Beton schuttingen zijn over het algemeen wat steviger dan houten schuttingen. Bij een betonschutting bestaan de steunpalen en het onderstel vaak uit beton. Een beton schutting is meestal prijziger dan een houten schutting.

Laat je adviseren

Kom jij er niet uit? Geen probleem! Laat je gewoon adviseren door een expert, zoals één van de vakmensen van rvg-schuttingen.nl en bekijk de verschillende mogelijkheden in een showtuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *