Steeds vaker komen de eikenprocessierupsen rond mei/juni in het nieuws. Eiken met één of zelfs meerdere nesten terroriseren de buurt. Het lijken onschuldige kleine kriebelbeestjes, die processierupsen, maar ze kunnen enorm veel problemen veroorzaken. Niet alleen de eik heeft hier last van, ook mens en dier hebben baat bij bestrijding van eikenprocessierupsen.<
De problemen door de eikenprocessierups
De eikenprocessierups dankt zijn naam aan de manier waarop de rupsen leven en eten. Wanneer het donker wordt verlaten de rupsen samen hun nest en klimmen zij achter elkaar, in processie, naar de boomkroon. Daar worden de bladeren van de boom kaalgevreten. Hebben ze hun buik rond gegeten, vertrekken zij weer samen in processie naar hun nest. De eik wordt kaalgevreten en hoewel het volgende jaar de bladeren wel opnieuw zullen groeien, is het zeker geen fraai gezicht, zo’n kale boom.
Toch zijn de kale eikenbomen niet het grootste probleem die de rupsen met zich meebrengen. De rupsen hebben namelijk brandharen. Deze pijlvormige haartjes met weerhaken worden bij bedreiging afgeschoten. Ook verliest de rups zo nu en dan deze haartjes en worden deze via de lucht verspreid. De giftige stoffen die zich in de brandhaartjes bevinden zorgen voor allerlei allergische reacties bij mensen en dieren. Denk bijvoorbeeld aan:
huiduitslag en jeuk
opgezette rode ogen
irritatie aan de luchtwegen
gezwollen lippen
Vaak verdwijnen de klachten na een paar weken weer vanzelf, maar in sommige gevallen is de reactie zo heftig, dat een bezoek aan de huisarts noodzakelijk is.
Het bestrijden van de eikenprocessierupsen
Doordat de eikenprocessierups steeds meer in opstand is en daarmee voor steeds meer problemen zorgt, is
Eikenprocessierups bestrijding noodzakelijk. De meest effectieve methode hiervoor is het inhuren van een gespecialiseerd bedrijf. Zij komen in speciale beschermingspakken met gespecialiseerd materiaal de rupsennesten verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Wanneer de nesten al duidelijk aanwezig zijn, is preventieve bestrijding niet meer mogelijk. Het niet schadelijke biologische bestrijdingsmiddel waarmee de jonge, kleine rupsen beneveld worden is niet effectief bij de grote, oudere rups. De risicobomen zullen dus al vroeg in het voorjaar behandeld moeten worden. Wanneer de nesten duidelijk aanwezig zijn, wordt er vaak voor gekozen deze te verwijderen door de nesten weg te zuigen. Met een soort grote stofzuigers worden de nesten verwijderd en in speciale zakken weggebracht. Daarnaast kunnen de nesten weggebrand worden. De kans bestaat dan wel dat een aantal rupsen op de grond valt, het overleeft en vervolgens zelf een nieuw nest begint.