De belangrijkste kenmerken van de conifeer

Coniferen zijn heel veel te vinden in Nederland. Dat is ook niet zo heel gek, de plantengroep blijft namelijk het hele jaar mooi en is makkelijk te onderhouden. Dit artikel gaat over de belangrijkste kenmerken van de coniferen van Haag-Heg.

Naamgeving en soorten van de conifeer

De naam conifeer betekent “kegeldrager”. Dit komt omdat de zaden van de plant verpakt zitten in zogenaamde kegelvruchten. Conifeer is vooral een term die in de volksmond gebruikt wordt voor verschillende naaldboomgeslachten, waaronder de Juniperus (Jeneverbes), Thuja (Levensboom), Chamaectparis (Schijncipres) en Cupressus. Er zijn wel 600 verschillende soorten coniferen, waaronder soorten die worden gebruikt als kerstboom. Coniferen kunnen heel erg oud en groot worden, de alleroudsten hebben een omtrek van wel 20 meter

Het uiterlijk van de conifeer

Het bijzondere aan de conifeer is dat de boomsoort eigenlijk geen blad heeft. De meeste soorten coniferen hebben namelijk schubben of naalden. Er zijn daarentegen wel coniferen met naalden die op bladeren lijken, maar het niet zijn. De meeste soorten coniferen laten hun naalden niet vallen in de winter en zijn dus wintergroen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zoals de Lariks en de Chinese mammoetboom. Coniferen behoren tot naaktzadige planten. Dit betekent dat zijn planten niet verpakt zijn in een vrucht of zaaddoos. De zaden van de conifeer zitten tussen de schubben van kegelvruchten, vergelijkbaar met een dennenappel. Deze zijn goed zichtbaar en zijn voor veel mensen een van de voornaamste redenen om een conifeer in de tuin te zetten. Coniferen kunnen in veel verschillende vormen groeien, dit ligt geheel aan de soort. Ook de grootte en breedte hangt af van de soort. De conifeer heeft een onopvallende bloei, al hebben sommige soorten wel gekleurde bloemen als ze in bloei staan.

Hoe verzorg je een conifeer?

Een conifeer kan erg mooi staan in de tuin. De perfecte grond voor de conifeer is zanderig en goed gedraineerd. Het is belangrijk dat het water in de grond niet te snel verdampt door de zon, waardoor de conifeer het niet meer kan opnemen. Dit kan voorkomen worden door de tuingrond te bedekken met een laag houtsnippers. Coniferen zijn makkelijke planten om te snoeien en bij te houden. Het is wel belangrijk ze ieder jaar bij te mesten met speciale coniferenmest, zodat de plant optimaal kan groeien.

Samenvattend is de conifeer een plantengroep waarvan de specifieke kenmerken ietwat kunnen verschillen per soort. Wel is het zeker dat de conifeer een zeer geschikte plantensoort is voor in de tuin, die het hele jaar mooi blijft!

Bron: Haag-heg.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *