De kans is groot dat je vliegen tegenkomt als je een wandeling maakt door het park, een picknick houdt, buiten eet of de deur open hebt. Vliegen zijn overal en ze kunnen behoorlijk vervelend zijn als ze rond je eten zoemen, op je huid landen of naar binnen vliegen. Maar welke vliegen komen nu het meest voor in Nederland? In deze blogpost gaan we dieper in op de meest voorkomende vliegen in Nederland en wat je kunt doen om ze te vermijden.
De huisvlieg
Laten we beginnen met de meest voorkomende vlieg in Nederland: de huisvlieg (Musca domestica). Deze kleine zwarte vliegen zie je vaak rondzwerven in huizen, restaurants en andere gebouwen waar voedsel wordt bereid of bewaard. Ze leggen hun eieren op rottend organisch materiaal zoals uitwerpselen, vuilnis en dode dieren. De larven leven van dit afval en ontwikkelen zich tot volwassen vliegen.
Huisvliegen zijn niet alleen vervelend omdat ze rondzoemen bij voedsel, maar ook omdat ze ziekten kunnen verspreiden zoals salmonella en E.coli. Om deze vliegen te vermijden kun je ervoor zorgen dat er geen voedselresten achterblijven, afval regelmatig weggooien en er op letten dat vliegen zo min mogelijk naar binnen kunnen vliegen door bijvoorbeeld een vliegengordijn of raamhor. De mogelijkheden voor vliegengordijnen en horren zijn eindeloos en kun je vinden op www.vliegengordijnkopen.nl.
De fruitvlieg
Een andere veelvoorkomende vlieg is de fruitvlieg (Drosophila melanogaster). Deze kleine vleugelloze vliegen zijn ongeveer 3 mm groot en hebben een geelbruine kleur. Ze leven van rottend fruit en groenten en leggen hun eitjes op deze voedingsbronnen. De larven van de fruitvlieg eten het fruit en ontwikkelen zich tot volwassen vliegen.
Fruitvliegjes zijn lastig te vermijden omdat ze al op het fruit aanwezig kunnen zijn als je het koopt. Zorg er daarom voor dat je fruit en groenten goed wast voordat je ze opeet of bewaart. Als je eenmaal last hebt van deze kleine vliegjes kun je ze bestrijden door de bron van het probleem (rot fruit) weg te gooien en alle oppervlakken schoon te maken waar de vliegen zich kunnen nestelen.
De kamervlieg
Een andere bekende vlieg in Nederland is de kamervlieg (Fannia canicularis). Deze vlieg lijkt erg op de huisvlieg maar is iets kleiner en heeft gele strepen op zijn rug. Kamervliegen leggen hun eitjes in rottend organisch materiaal zoals uitwerpselen, composthopen en kadavers. De larven eten dit afval op en ontwikkelen zich tot volwassen vliegen.
Kamervliegen kunnen ook ziekten verspreiden zoals salmonella, E.coli en tuberculose. Om deze vervelende beestjes te vermijden kun je ervoor zorgen dat afval goed wordt afgedekt of regelmatig wordt weggegooid.
Muggenvlieg
Tot slot is de muggenvlieg (Psychoda spp.) ook een veel voorkomende vlieg in ons land. Deze kleine vliegjes lijken op muggen maar zijn eigenlijk geen echte muggen. Ze zijn ongeveer 2 tot 3 mm groot en hebben lange poten en antennes. Deze vliegjes leven in vochtige omgevingen zoals afvoerputjes, vogelbadjes en bloempotten.
Hoewel muggenvliegen niet direct schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel behoorlijk vervelend zijn. Ze komen af op vochtige plekken en kunnen zich snel voortplanten als er stilstaand water aanwezig is. Om deze v33liegen te vermijden kun je ervoor zorgen dat er geen stilstaand water aanwezig is in de buurt van je huis.
Vliegen zijn overal en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Hoewel niet alle vliegen direct schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze wel ziekten verspreiden of gewoonweg irritant zijn. Voorkom daarom dat vliegen naar binnen komen er zorg ervoor dat er geen rottend organisch materiaal achterblijft en je afval regelmatig weggooit.