Als je een vochtprobleem hebt in je kelder dan wil je dat graag zo snel mogelijk aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om speciale behandeling uit te voeren, hier ben je alleen wel een paar dagen mee bezig. Ondanks dat zal het een effectieve werking op je kelder hebben. Zo zul je weer een droge kelder krijgen die niet meer zal onderlopen.
Waar heb je precies een kelderdichting voor nodig?
Een kelder kan dicht of lek zijn. Als je weet waar de kelder lek is, dan is het tijd voor een kelderdichting. Hierdoor kun je voor altijd afrekenen met vocht in je kelder. Door de kelderdichting zal de kelder weer droog worden en zou je de kelder weer kunnen gebruiken waar je hem voor gebruikte voor de lek.
Het meest voorkomende vochtprobleem
Het meest voorkomende vochtprobleem in huis is vocht in de kelder. Dit komt doordat de kelder op een lage ligging staat en hierdoor is het risico op vochtproblemen erg groot. Als je voor de behandeling kelderdichting kiest kun je de kelder weer opnieuw bruik- en leefbaar maken.
Verschillende types kelderdichting
Er zijn twee verschillende soorten types kelderdichting. Zo heb je kelderdrainage en kelderbekuiping. Iedere type heeft weer een andere werking. Aan de hand van deze twee types kun je een keus maken welke het beste bij jou en je kelder past.
De kelderdrainage
Een kelderdrainage is een type kelderdichting. Dat gebeurt alleen als een kelderbekuiping niet mogelijk is. Dat komt door de enorme grondwaterdruk. Het water in de kelder wordt dan via een randdrainage afgeleid naar een andere put. Een kelderdrainage is toch goedkoper dan de kelderbekuiping.
De kelderbekuiping
Met een kelderbekuiping wordt er bedoeld dat er een nieuwe waterdichte dichtingslaag over de vloeren en muren heen gelegd wordt. Eigenlijk is een kelderdichting een soort koepelterm waar een kelderbekuiping en kelderdrainage inpassen. Toch blijft de situatie van de kelder bepalend welke van de twee noodzakelijk is ter oplossing.
Waar komt het vocht in de kelder vandaan?
Een kelder kan zowel kleine als grote vochtproblemen krijgen. Een lek kan via verschillende kanalen gebeuren zoals door de muur, door de kimnaad, via de vloer of via nutsleidingen en buisdoorvoeren.
Het vocht wat er ontstaat kan zich zowel verticaal als horizontaal verplaatsen. Via de kimnaden tussen de keldermuur- en vloer kan ook vocht tussendoor komen. De nutsleidingen kunnen ook een broedplek voor de vocht zijn. Daarnaast kunnen de scheuren en stortnaden de vocht ook naar binnen trekken.
Waar wordt een kelderdichting allemaal aan toegepast?
Als je merkt dat je een vochtige kelder hebt, dan wil je graag dat het zo snel mogelijk opgelost wordt zodat je de kelder weer leefbaar kan maken. Voordat je de kelder vochtvrij maakt, moet er een vochtspecialist komen kijken naar de oorzaak en constateren en vaststellen dat er vocht zit. Er zijn enkele zwakke plekken in de kelder waar voornamelijk vocht te constateren zal zijn zoals op trap en treden, kimnaden, sokkels, bevestigingspunten, buisdoorvoeren en nutsleidingen en de naden die tussen de wanden en gewelven zitten. Over het algemeen wordt kelderdichting bij oudere woningen gedaan.