Het is belangrijk om te realiseren dat kalveren de toekomstige melkkoeien zijn. Het is daarom van groot belang om ze goed te verzorgen in hun eerste levensweken, zodat ze later optimaal kunnen presteren. Onderzoeken hebben aangetoond dat kalveren die in hun eerste levensfase extra aandacht en goede verzorging krijgen, een hogere melkproductie behalen dan kalveren die in die fase met ziekten te maken hebben gehad. Het is daarom cruciaal om te zorgen voor goede huisvesting voor de kalveren om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Een kalverbox of een kalveriglo zijn beide goede opties om een kalf individueel te houden gedurende de eerste twee weken, om zo een goede start te garanderen. Het is belangrijk om voor- en nadelen van beide opties te overwegen voordat je een keuze maakt.
Verschillen in de huisvesting
Hoewel zowel kalveriglo’s als kalverboxen voldoen aan de richtlijnen, bieden kalveriglo’s over het algemeen een iets groter ligoppervlak dan de kleinste versie van een kalverbox. Kalverboxen hebben ook enkele voordelen ten opzichte van kalveriglo’s. In kalverboxen liggen de kalveren altijd op een verhoogd niveau, wat verschillende voordelen heeft volgens onderzoek. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een koeler klimaat in de zomer, vermindert het kooldioxidegehalte in het kalverhok en verbetert de ademhaling van de kalveren. Daarnaast wordt de lichaamstemperatuur van de kalveren niet beïnvloed door de koude ondergrond, en kan urine door de roostervloeren stromen, waardoor het kalf droog blijft op het strobed.
Werkgemak
Zowel de kalverbox als de kalveriglo zijn gebruiksvriendelijke systemen. Het voordeel van de kalverbox is dat deze wielen heeft, waardoor hij gemakkelijk en snel verplaatst kan worden. De kalveriglo heeft daarentegen geen wielen, waardoor hij iets lastiger te verplaatsen is. Beide systemen zijn echter eenvoudig schoon te maken. De kalveriglo heeft gladde wanden, waardoor hij van binnenuit gemakkelijk schoon te spuiten is. Het belangrijkste verschil tussen de kalveriglo en kalverbox is de mogelijkheid om staand te werken in een kalverbox. In alle kalverboxen kan men rechtop staan en hoeft er niet gebukt te worden. Bij de kalveriglo’s is dat meestal niet het geval. Met een paar kalveren is dit natuurlijk geen probleem, maar bij grotere bedrijven met veel kalveren wordt het werkgemak steeds belangrijker.
Bescherming tegen het klimaat
Kalveriglo’s bieden over het algemeen betere bescherming tegen klimaatinvloeden dan kalverboxen. Door hun iglo-vormige structuur bieden ze natuurlijke beschutting en minimaliseren ze tocht en koude luchtstromen, wat resulteert in een comfortabel microklimaat. Daarnaast zijn ze voorzien van ventilatieschuiven aan de achterzijde en kunnen ze optioneel worden uitgerust met ventilatie- en verwarmingssystemen om de temperatuur binnenin te reguleren en aan te passen aan de weersomstandigheden. Het nadeel van kalveriglo’s is dat het gedurende extreem warme perioden in de zomer behoorlijk warm kan worden, wat de groei van bacteriën kan stimuleren. Dit is bij kalverboxen niet het geval omdat deze minder afgesloten zijn dan een kalveriglo.