Houtkachel onder de veranda

Houtkachel onder de veranda, kan dat?

Een houtkachel op je veranda is een geweldig idee. Je kan dan in de wintermaanden veel langer buiten zitten en daarnaast biedt een veranda kachel jou flink wat sfeer op jouw veranda. Het is de vraag of je zomaar een houtkachel op je veranda kan plaatsen. We hebben een aantal zaken onder de loep genomen.

Het materiaal van jouw veranda

Een veranda is doorgaans gemaakt van hout. Het is goed om te bedenken dat hout een brandbaar materiaal is. Aangezien je werkt met een houtkachel staat de kachel dus eigenlijk op de brandstof. Het spreekt voor zich dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden als je niet goed op let. Je kan dus een houtkachel op een veranda plaatsen maar daarbij moet je er wel bij bedenken dat je het hout van de veranda afschermt op de plek waar de houtkachel staat. Een metalen plaat die onder de houtkachel wordt neergelegd voorkomt dat er stukjes brandend hout en vonken op de veranda zullen neerslaan waardoor brand kan ontstaan. Door een deel onbrandbaar materiaal onder de houtkachel te plaatsen werk je veel veiliger.

De doorvoer voor het dak

Een houtkachel installeer je met een doorvoer door het dak. Een dergelijke doorvoer maak je met een dubbele schoorsteen waardoor de warmte niet direct van de schoorsteen af komt. Dit levert namelijk brandgevaar op. De doorvoer zelf moet je ook goed beschermen wanneer je deze gaat monteren. Door de doorvoer af te werken met materiaal wat niet brandbaar is krijg je een veilig en sfeervol geheel. In de webshop van Woodburner kun je kachelpijpen en rookkanalen voor je houtkachel bestellen.

Weet wanneer je een houtkachel kan stoken

Een houtkachel is iets wat je niet ieder moment kan stoken. In veel gemeenten heerst een stookverbod op die dagen waarop mensen graag en veel buiten zitten. Dat komt door de hoeveelheid fijnstof die neerslaat bij het branden van een houtkachel. Weet vooraf wanneer je de veranda kachel mag stoken van de gemeente en let erop dat het hout wat je brandt in de kachel droog genoeg is. Op die manier stook je prettig en veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *