eigen zwembad in je tuin

Een eigen zwembad in je tuin, wat moet je weten over het onderhoud?

Wie droomt er nou niet van? Het hebben van een eigen zwembad in je achtertuin, wie wilt er nou niet op een warme zomerdag lekker even een duik in het frisse water nemen? Een zwembad brengt veel plezier en leuke momenten met zich mee, maar vraagt ook relatief veel op het gebied van onderhoud. Het water blijft immers niet uit zichzelf schoon en helder, met elke sprong in het zwembad neem je namelijk vuil mee. Het is ook belangrijk om het water tegen bacteriën, algen en schimmels te beschermen. Wanneer je dit niet doet zal het water vies worden en dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de gebruikers. Wanneer je een eigen zwembad wilt hebben, kies dan bijvoorbeeld voor een bouwkundig zwembad van Waterwellness. In dit artikel lees je meer over waar je allemaal rekening mee moet houden in verband met het onderhoud.

Het zomerklaar maken van het zwembad

April is volgens velen de ideale periode om het zwembad weer voor te gaan bereiden voor de zomer, de temperatuur zal stijgen en de kans op vorst is weg. Je moet het zwembad eerst schoon gaan maken voordat je hem gaat vullen met water, haal hiervoor al het vuil weg en vergeet ook alle bladeren in de skimmers niet. Maak hierna de rand schoon met een zachte borstel en zet eventueel een zwembad stofzuiger aan voor de bodem. Hierna kan je het zwembad met leidingwater gaan vullen, gebruik hiervoor geen grond- of regenwater aangezien beide soorten hier niet geschikt voor zijn.

Het zwemwater

De kwaliteit van het water is dus belangrijk om fijn van het zwembad gebruik te kunnen maken, volgens velen is dit dan ook het belangrijkste klusje bij het onderhouden van een zwembad. Hiervoor met je het volgende doen:

  • Alkaliniteit: dit is de basis voor zuiver zwembadwater, dit zorgt namelijk voor een goed waterbalans. De pH-waarde van het water is erg belangrijk en de Alkaliniteit zorgt ervoor dat deze waarde stabiel blijft. De Alkaliniteit moet tussen de 100 en 150 mg per liter liggen, wanneer deze te laag is kan je een alkaliniteit verhoger gebruiken om weer tot de goede waarde te komen.
  • pH-waarde: Deze zuurgraad is erg belangrijk voor gezond zwemwater, het heeft namelijk invloed op de werking van chloor. De pH-waarde moet altijd in orde zijn voordat je chloor gaat toevoegen aan het water, de waarde zou tussen de 7,2 en 7,6 moeten liggen voor een ideale werking. Wanneer deze waarde te laag of zelfs te hoog is, kan je dit relatief eenvoudig aanpassen met een pH verhoger of verlager.

Chloor. Iedereen die wel eens naar een zwembad gaat kent chloor en de bijkomende geur, chloor zorgt ervoor dat het water ontsmet kan worden door de desinfecterende werking dat het middel bevat. Het chloor zorgt er namelijk voor dat schimmels en bacteriën worden gedood. Een goede chloor waarde ligt tussen de 1 en 2 ppm in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *